D-ajokortti

Linja-autokortilla (D-kortti) saat oikeuden kuljettaa ajoneuvoja, joissa on kuljettajan lisäksi paikka yli kahdeksalle henkilölle.

Kortti oikeuttaa myös kuljettamaan ajoneuvoyhdistelmiä, joissa on D-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo kokonaismassaltaan enintään 750kg.

D-ajokortti sisältää D1-luokan ajo-oikeuden.

D-koulutuksia järjestetään kysynnän mukaan. Tiedustele haluamaasi kulutusajankohtaa, niin lasketaan tarjous toteutuksesta omalla alueellasi.

D-kurssin vaatimukset

👉 voimassa oleva C1-, C-, CE- tai D1-ajokortti
👉 ikää 24 vuotta

D-kurssien teoriaopinnot suoritetaan etäopiskeluna virtuaaliluokassa opettajan johdolla. Saat tarkat osallistumisohjeet virtuaalitunneille osallistumisesta myös ilmoittautumisen vahvistuksen yhteydessä.

Viranomaiskulut

Miten koulutus etenee?

Ilmoittaudu koulutukseen

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous tarpeisiisi sopivasta koulutuksen toteutuksesta.

 

Ilmoittautuaksesi D-ajokorttikoulutukseen, sinulla tulee olla voimassaoleva C1-, C-, CE-, tai D1-luokan ajokortti. Lisäksi sinun tulee olla 24-vuotias.

 

D-kortin ikävaatimuksessa on poikkeus, jos olet a) 23-vuotias ja olet suorittanut 140h henkilöliikenteen perustason ammattipätevyyskoulutuksen tai b) 21-vuotias ja olet suorittanut 280 h henkilöliikenteen perustason ammattipätevyyskoulutuksen tai c) 18-vuotta ja olet suorittanut 280 h henkilöliikenteen perustason ammattipätevyyskoulutuksen sekä 120 opintoviikon linja-autonkuljettajankoulutuksen.

Täytä ajokorttilupahakemus

Hoida ajokorttilupahakemus kuntoon Ajovarman toimipisteellä. Liitteeksi lupahakemukseen tarvitset kaksi passikuvaa, lääkärintodistuksen, sekä 35€ lupamaksua varten.

 

Teoriakokeen suorittamiseen vaaditaan voimassaoleva ajokorttilupa.

Suorita teoriaopinnot

Teoriatunnit järjestetään kouluttajiemme johdolla virtuaaliluokassa (Zoom). Voit siis osallistua tunneille paikasta riippumatta mistä tahansa, kunhan sinulla on käytössäsi toimiva verkkoyhteys.

Saat tarkemmat ohjeet virtuaaliluokkaan osallistumisesta ilmoittautumisen yhteydessä.

Teoriaopintojen määrä riippuu nykyisestä ajokortistasi:

- Korottaminen C1/C/CE-kortista: 15 teoriatuntia


- Korottaminen D1-kortista: 6 teoriatuntia


- Korottaminen C/D1-kortista ja sinulla on voimassa oleva ammattipätevyyden jatkokoulutus: 5 teoriatuntia


- Korottaminen C1/C/CE/D1-kortista ja sinulla on vähintään 2 vuotta voimassa ollut 140 tunnin perustason ammattipätevyys (tai 280 tunnin ammattipätevyys yhden vuoden): 5 teoriatuntia

Suorita teoriakoe hyväksytysti

Teoriakoe suoritetaan Ajovarman toimipisteellä.

 

Voit varata teoriakoeajan, kun olet suorittanut kaikki koulutukseen kuuluvat teoriatunnit ja ajokorttilupasi on hyväksytty.

 

Ota teoriakokeeseen mukaasi henkilöllisyystodistus, sekä todistus suoritetuista teoriatunneista.

Ajotunnit

Kun teoriakoe on suoritettuna, on aika siirtyä ajotunneille.

Yhden ajotunnin kesto on 50min.

Koulutukseen kuuluvien ajotuntien määrä riippuu nykyisestä ajokortistasi:

- Korottaminen C1/C/CE-kortista: 30 ajotuntia


- Korottaminen D1-kortista: 15 ajotuntia


- Korottaminen C/D1-kortista ja sinulla on voimassa oleva ammattipätevyyden jatkokoulutus: 10 ajotuntia


- Korottaminen C1/C/CE/D1-kortista ja sinulla on vähintään 2 vuotta voimassa ollut 140 tunnin perustason ammattipätevyys tai 280 tunnin ammattipätevyys yhden vuoden tai voimassaoleva ammattipätevyyden jatkokoulutus: 10 ajotuntia

Ajokoe

Ajokoe suoritetaan Ajovarman toimipisteellä, kun teoriakoe ja kaikki koulutukseen kuuluvat ajotunnit on suoritettu. Otathan ajokokeeseen mukaan henkilöllisyystodistuksen.

 

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat väliaikaisen ajokortin heti. Lopullinen ajokortti saapuu sinulle postissa.

Huomioithan, että vahvistetun ilmoittautumisen jälkeen peruutetuista ilmoittautumisista perimme 99€ suuruisen toimistomaksun. 

Tutustu sopimusehtoihin tästä.

Haluatko, että olemme sinuun yhteydessä?