Kuljettajan ammattipätevyys

Henkilö- ja tavaraliikenteen kuljettajilta vaaditaan ajoneuvon luokkaa vastaavan ajo-oikeuden voimassaoleva perustason ammattipätevyys. 

Koulutuksen tarkoituksena on kuljettajien ammatillisten valmiuksien lisääminen, jonka kautta parannetaan liikenteen ja kuljetusten yleistä turvallisuutta.

Koulutus on mahdollista suorittaa valintasi mukaan joko virtuaaliluokassa (Zoom) opettajan vetämänä, tai verkkokoulutuksena viikon jokaisena päivänä valvomon aukioloaikojen puitteissa (ma-to 8-22 ja pe-su 8-16).

Tarvitsenko ammattipätevyyden?

Kuorma- ja linja-auton kuljettamista koskeva lainsäädäntö edellyttää ammattimaisessa liikenteessä toimivalta kuljettajalta voimassaolevaa ammattipätevyyttä.

Ammattipätevyyden saavuttamiseksi uusilta kuljettajilta vaaditaan Perustason ammattipätevyyskoulutus.

Ammattipätevyyttä on vaadittu henkilöliikenteessä 10.9.2008 ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen säädöksien mukaisesti. Kuljettajat, jotka ovat suorittaneet linja-auton tai kuorma-auton ajokortin ennen kyseisiä päivämääriä, ylläpitävät siirtymäsäännöksen mukaisesti ammattipätevyyttään jatkokoulutuksilla (5 jatkopäivää / 5 vuotta).

Ammattipätevyyden voimassaolo

Ammattipätevyys on voimassa 5 vuotta kerrallaan ja voimassaoloaikaa voi jatkaa ammattipätevyyden jatkokoulutuksella. Ammattipätevyyttä ylläpidetään suorittamalla jatkokoulutuksia viiden vuoden jaksoissa (yhteensä 35 tuntia). Kuljettaja- tai yritys voi valita koulutusvalikoimastamme omia työtehtäviä tukevia koulutuspäiviä.

Mikäli ammattipätevyytesi on päässyt vanhentumaan, saadaan se voimaan uudestaan suorittamalla 5 jatkokoulutuspäivää. Uusi viiden vuoden jakso alkaa viimeiseksi suoritetusta koulutuspäivästä.

Perustason ammattipätevyys

Koulutus on mahdollista suorittaa valintasi mukaan joko virtuaaliluokassa (Zoom) opettajan vetämänä, tai verkkokoulutuksena viikon jokaisena päivänä valvomon aukioloaikojen puitteissa (ma-to 8-22 ja pe-su 8-16).

Ammattipätevyyden saavuttamiseksi uusilta kuljettajilta vaaditaan Perustason ammattipätevyyskoulutus. Koulutus voidaan antaa henkilön iästä riippuen myös nopeutettuna, jolloin koulutuksen kesto on 140 tuntia.

Järjestämme sekä 140 että 280 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutusta, niin henkilö- kuin tavaraliikenteeseenkin. Nopetettu perustason koulutus (140h) edellyttää vähintään 21 vuoden ikää.

Ammattipätevyyden jatkokoulutus

Ammattipätevyyden ylläpitämiseksi ja täydentämiseksi kuljettajan pitää suorittaa vähintään viisi jatkokoulutuspäivää viiden vuoden ajanjakson sisällä. Mikäli ammattipätevyytesi on päässyt vanhentumaan, saat sen voimaan uudestaan suorittamalla 5 jatkokoulutuspäivää. Uusi viiden vuoden jakso alkaa viimeiseksi suoritetusta koulutuspäivästä.

Yhden jatkokoulutuspäivän pituus on vähintään seitsemän tuntia. Kaikista jatkokoulutuspäivistä on mahdollista saada direktiivimerkintä, joka lähetetään sähköisesti Traficomille koulutuspäivän päätteeksi.

Ammattipätevyys ja ajo-oikeus

Suoritettu perustason ammattipätevyyskoulutus vaikuttaa siihen minkä ikäisenä henkilö saa ajaa tietyn ajo-oikeusluokan ajoneuvoa ammattimaisesti. Kuljettajien vähimmäisiät ovat seuraavat:

C/CE 18 v. (hankittu 280 h koulutuksella), tai 21 v. (hankittu 140 h koulutuksella).

C1/C1E 18 v. (140 h koulutuksella).

Ammattipätevyyden laajentaminen

Jos henkilö on saavuttanut ammattipätevyyden koulutuksen kautta, ja haluaa laajentaa ammattipätevyytensä koskemaan myös toista liikennelajia, hänen tarvitsee suorittaa ammattipätevyyden laajennus joka on iästä riippuen 70 tai 35 tunnin koulutus.

Mikäli henkilö on saavuttanut ammattipätevyyden ajo-oikeuden, eli siirtymäsäännöksen kautta, ja haluaa laajentaa ammattipätevyyden toiselle liikennelajille, täytyy hänen suorittaa se perustason koulutuksena (140 tuntia tai 280 tuntia).

Haluatko, että olemme sinuun yhteydessä?