D1-ajokortti

Pienoislinja-autokortilla (D1) saat oikeuden kuljettaa ajoneuvoja, jotka on valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään 16-henkilöä, ja joiden pituus on enintään 8 metriä.

Kortti oikeuttaa myös kuljettamaan ajoneuvoyhdistelmiä, joissa on D1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo kokonaismassaltaan enintään 750kg.

D1-koulutukset järjestetään kysynnän mukaan. Tiedustele haluamaasi kulutusajankohtaa, niin lasketaan tarjous toteutuksesta omalla alueellasi.

D1-kurssin vaatimukset

👉 Ikä vähintään 21v (tai 18-vuotta, jos suoritettuna 280 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutus sekä 120 opintoviikon linja-autonkuljettajakoulutus).
👉 Aiempi ajo-oikeus vähintään B-luokka

D1-kurssien teoriaopinnot suoritetaan etäopiskeluna virtuaaliluokassa opettajan johdolla. Saat tarkat osallistumisohjeet virtuaalitunneille osallistumisesta myös ilmoittautumisen vahvistuksen yhteydessä.

Viranomaiskulut

Miten koulutus etenee?

Ilmoittaudu koulutukseen

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous tarpeisiisi sopivasta koulutuksen toteutuksesta.

 

Ilmoittautuaksesi D1-ajokorttikoulutukseen, sinulla tulee olla voimassaoleva B-luokan ajokortti. Lisäksi sinun tulee olla 21-vuotias (voit aloittaa koulutuksen 6kk ennen syntymäpäivääsi).

 

D1-kurssi voidaan poikkeuksellisesti aloittaa jo 18-vuotiaana,  jos pohjalla on 280 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutus, sekä 120 opintoviikon linja-autonkuljettajankoulutus.

 

Jos sinulla on kaksi vuotta voimassa ollut 140 tunnin perustason ammattipätevyys (tai yhden vuoden voimassa ollut 280 tunnin ammattipätevyys), opetusmäärät putoavat 3 ajotuntiin ja 3 teoriatuntiin.

Täytä ajokorttilupahakemus

Hoida ajokorttilupahakemus kuntoon Ajovarman toimipisteellä. Liitteeksi lupahakemukseen tarvitset kaksi passikuvaa, lääkärintodistuksen, sekä 35€ lupamaksua varten.

 

Teoriakokeen suorittamiseen vaaditaan voimassaoleva ajokorttilupa.

Suorita teoriaopinnot

Teoriatunnit järjestetään kouluttajiemme johdolla virtuaaliluokassa (Zoom). Voit siis osallistua tunneille paikasta riippumatta mistä tahansa, kunhan sinulla on käytössäsi toimiva verkkoyhteys.

Saat tarkemmat ohjeet virtuaaliluokkaan osallistumisesta ilmoittautumisen yhteydessä.

Teoriaopintojen määrä riippuu nykyisestä ajokortistasi:

- korottaminen B-kortista: 15 teoriatuntia


- korottaminen C1/C-kortista: 9 teoriatuntia


- korottaminen C-kortista ja sinulla on voimassa oleva ammattipätevyyden jatkokoulutus: 3 teoriatuntia


- korottaminen C1/C-kortista ja sinulla on vähintään 2 vuotta voimassa ollut 140 tunnin perustason ammattipätevyys (tai 280 tunnin ammattipätevyys yhden vuoden): 3 teoriatuntia

Suorita teoriakoe hyväksytysti

Teoriakoe suoritetaan Ajovarman toimipisteellä.

 

Voit varata teoriakoeajan, kun olet suorittanut kaikki koulutukseen kuuluvat teoriatunnit ja ajokorttilupasi on hyväksytty.

 

Ota teoriakokeeseen mukaasi henkilöllisyystodistus, sekä todistus suoritetuista teoriatunneista.

Ajotunnit

Kun teoriakoe on suoritettuna, on aika siirtyä ajotunneille.

 

Yhden ajotunnin kesto on 50min.

 

Koulutukseen kuuluvien ajotuntien määrä riippuu nykyisestä ajokortistasi:

 

- korottaminen B-kortista: 15 ajotuntia

 

- korottaminen C1/C-kortista: 10 ajotuntia

 

- korottaminen C-kortista ja sinulla on voimassa oleva ammattipätevyyden jatkokoulutus: 3 ajotuntia

 

- korottaminen C1/C/C1E-kortista ja sinulla on vähintään 2 vuotta voimassa ollut 140 tunnin perustason ammattipätevyys (tai 280 tunnin ammattipätevyys yhden vuoden): 3 ajotuntia

Ajokoe

Ajokoe suoritetaan Ajovarman toimipisteellä, kun teoriakoe ja kaikki koulutukseen kuuluvat ajotunnit on suoritettu. Otathan ajokokeeseen mukaan henkilöllisyystodistuksen.

 

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat väliaikaisen ajokortin heti. Lopullinen ajokortti saapuu sinulle postissa.

Huomioithan, että vahvistetun ilmoittautumisen jälkeen peruutetuista ilmoittautumisista perimme 99€ suuruisen toimistomaksun. 

Tutustu sopimusehtoihin tästä.

Haluatko, että olemme sinuun yhteydessä?